Jakie krzewy z kolcami wybrać do ogrodu?

Krzew z kolcami w ogródku

Kolczaste krzewy potrafią być bardzo atrakcyjne pod kątem wyglądu. Mogą pochwalić się wielobarwną szatą kwiatów oraz owoców, a także kształtem liści. Łodygi mają kolce i w zależności od gatunku będą one drobne lub dość spore. Decydując się na ich zasadzenie w ogrodzie, możemy wybrać takie, które mają jadalne owoce lub czysto ozdobne. Jeżeli mamy małe dzieci, najlepiej wybrać tylko te jadalne. Unikniemy w ten sposób niebezpieczeństwa zjedzenia przez dziecko owoców trujących.

Krzewy z kolcami potrafią zaskoczyć swym pięknem

Kolczaste krzewy pięknie wyglądają w okresie kwitnienia, owocowania, a także zimą. Są odmiany, które nie gubią liści na zimę, inne natomiast nie tracą owoców aż do wiosny. Jeżeli mamy posadzone w ogrodzie rabatki z kwiatami lub warzywami i chcemy je ochronić przed biegającym po podwórku psem, możemy postarać się o niskopienny berberys. Posadzony przy rabatkach, swymi ostrymi kolcami zniechęci zwierzaka do przeciskania się miedzy jego gałęziami, by dostać się w niedozwolone miejsce.

Krzewy z kolcami mogą stanowić piękną ozdobę ogrodu, mogą również stać się atrakcyjnym żywopłotem. Do nieformowanego żywopłotu nada się ognik szkarłatny. Na zimę nie gubi owoców. Zostają one w obfitych baldachogronach. Ten krzew nie trzeba formować. Chcąc mieć kolorowo w ogródku podczas zimy, warto posadzić naprzemiennie kilka gatunków ognika, by cieszyć się słonecznymi barwami w szare mroźne dni. Owoce ognika szkarłatnego są w kolorach czerwonym, żółtym i pomarańczowym.

Kolczasty krzew owocowy do prac plastycznych?

Owoce ognika szkarłatnego przypominają jarzębinę. Ponieważ jesienią z dziećmi często bawimy się w nanizanie owoców jarzębiny na niteczki, tworząc korale, zamiast niej  z powodzeniem możemy wykorzystać owoce ognika szkarłatnego. Zwłaszcza, iż ma on aż kilka kolorów.

Nie musimy się obawiać, iż dziecko otruje się, przypadkowo liżąc palce pobrudzone mączką z nakłuwanych na igłę owoców ognika. Są one bowiem jadalne. Zawierają dużo witaminy C, w smaku są słodkie, ale wyczuwalna jest także delikatna kwaśność oraz cierpkość mączystego miąższu. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji wina oraz jako dodatek do dżemów, soków lub konfitur.

Porzeczki – kolczasty krzew owocowy z tradycją

Na każdej działce rekreacyjnej, w czasach PRL-u, nie mogło zabraknąć krzaka agrestu i porzeczek. Najbardziej popularne były czerwone porzeczki. Białe też się pojawiały i, pomimo iż były mniej kwaśne, czerwone wiodły prym. Czarne porzeczki przeważnie były lubiane bardziej przez dorosłych aniżeli dzieci. Wszystkie odmiany są dużym dobrodziejstwem dla naszego zdrowia.

Agrest ma bardzo smaczne owoce, soczyste i słodkie, jeżeli jest dostatecznie dojrzały. Ponieważ jego łodygi mają twarde i ostre długie kolce, zniechęca do zbioru owoców. Jednak nie może to być przeszkoda, gdyż owoce agrestu m.in. odkwaszają organizm, wspomagają pracę układu trawiennego, łagodzą stres.

Agrest w ogródku
Źródło: Pixabay.com

Warto więc uzbroić się w ogrodnicze rękawiczki o grubej skórce i bez problemu można zrywać agrest, i cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami. Żaden kolczasty krzew owocowy o jadalnych owocach nie powinien tracić na swej wartości tylko dlatego, że kolce potrafią ukłuć i zranić. Zwłaszcza że są prawdziwymi bombami witaminowymi, mineralnymi i mają również inne związki, które służą naszemu zdrowiu. Wartościowe informacje o uprawie agrestu w ogrodzie znajdziesz na http://www.ogrodzik.pl/agrest-w-ogrodzie-sadzenie-nawozenie-uprawa/.

Inne jadalne owoce lub kwiaty z krzewów z kolcami

Mamy wiele odmian krzewów kolczastych, które częstują nas jadalnymi owocami. Oprócz już wymienionych są jeszcze np.:

  • głóg;
  • rokitnik.

Obydwie odmiany krzewów z kolcami są znane ze swoich wartości odżywczych i leczniczych. Głóg ma jadalne nie tylko owoce, ale także kwiaty. Można z nich sporządzać herbatki. Jest z powodzeniem używany jako lek w profilaktyce niewydolności serca starczego. Herbatka z kwiatu głogu może łagodzić bóle reumatyczne.

Owoce rokitnika w postaci surowej i soku lub dżemu oraz oleju wykorzystać można w kuchni, a także w konkretnych przypadłościach chorobowych. Leczy układ pokarmowy, odmrożenia, oparzenia skórne, rany, skaleczenia, i blizny. Pomocny w łagodzeniu kaszlu, hemoroidów, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i in. Nie jest zalecany dla osób chorujących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz kamicę nerkową.

Dowiedz się także „Jakie krzewy owocowe do ogrodu” warto wybrać.

Autor tekstu:
Beata Goździk – zwolenniczka naturalnej żywności,
autorka książki „Bierz plecak i lecimy”.
Lektorka audiobooków.

Źródła:

 

 

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.