Tradycja vs nowoczesność – jak najlepiej odmierzyć składniki?

Odmierzanie składników

W kuchni dokładność ma ogromne znaczenie. Czasami zbyt mała ilość może sprawić, że danie będzie mdłe. Zbyt duża może skończyć się kulinarną katastrofą. Odmierzanie składników jest istotne także ze względu na dietę i zapotrzebowanie kaloryczne. W jaki sposób zrobić to najlepiej?

Szklanki, łyżeczki i kubeczki

W kuchni najczęstszym sposobem odmierzania składników są szklanki i łyżki. Również przepisy, które możesz znaleźć w Internecie, bazują raczej na takich nie do końca dokładnych  i precyzyjnych ilościach. Szklanka czy kubek zwykle zawiera 250 mililitrów – to dobra miarka na mleko czy wodę niezbędną do ciasta. W przypadku mąki jednak taki przelicznik mówi raczej o tym, ile składnika jest „na oko”. Mąka żytnia ma inną konsystencję, niż mąka pszenna. To samo dotyczy cukru czy kaszy lub płatków owsianych. Jeśli zatem przepis mówi o szklance mąki, nie wiesz do końca, ile gramów tego produktu się tam znajduje. To samo dotyczy łyżek i łyżeczek. To dobry sposób na dodawanie przypraw do marynat, lub niewielkich ilości płynów bądź produktów sypkich do ciast. Jeśli jednak zależy ci na tym, by wiedzieć dokładnie, ile gramów lub mililitrów znalazło się w twoim daniu, łyżki raczej ci tego nie zapewnią. To tradycyjne podejście do dodawania składników i sprawi, że jedzenie może do końca nie wyjść. Jednak nie ma w nim dokładności, która niezbędna jest chociażby w dietach redukcyjnych.

Wagi kuchenne

Wagi kuchenne to najlepszy i najdokładniejszy sposób na to, by odmierzyć składniki niezbędne do dania. Ma to ogromne znaczenie dla osób, które są na diecie redukcyjnej bądź zdrowotnej (na przykład dla osób chorujących na cukrzycę). Dokładne poznanie wagi poszczególnych składników umożliwia zmierzenie kalorii, ale także świadome wprowadzanie zmian. Jednak waga to nie tylko sposób na lepsze kontrolowanie tego, co jesz. Odmierzanie składników pozwoli ci także stworzyć po raz kolejny dokładnie to samo danie, które tak bardzo ci zasmakowało. Łyżki czy szklanki są zawodne – waga natomiast nigdy nie zawodzi.

Tradycyjne odmierzanie składników może się sprawdzić, jednak nie zawsze. Dlatego znacznie lepiej mieć na podorędziu wagę, która nigdy nie zawodzi i zawsze odmierza wszystko zgodnie z prawdą – no chyba, że pada jej bateria. Więcej na temat wag kuchennych dowiesz się na stronie Leifheitsklep.pl.

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.